OM KVINNEBUNADENE VÅRE

Våre bunader kan fås i et mangfold av varianter.

De kan leveres i 4 forskjellige farger; svart, blå, mørk blå og grønn, – og med 7 forskjellige broderier: Jelsa, Frafjord, Bjerkreim, Løland, Tjelmeland, Bokn og Erfjord. Broderiet har navn etter plassen den mønsteret er funnet. Broderisettet (forkle, sjal, lue og veske) leveres i tynn ulldrape og dette stoffet kan også brukes til skjørt og eventuelt cape. Et annet alternativ er ulldamask, som er et blomstret ensfarget stoff.
Det er mulig å brodere i 3 fargenyanser: friske farger, duse farger og rust farger.

Når det gjelder capen kan den også fås i 3 forskjellige utgaver: drape med brodert halslinning, drape uten brodert halslinning og damask cape. Den siste har ikke brodering på halslinningen.

Butikken har også tilbehør og utstyr til bunadene som sølv, strømper, bregdebånd, silkeskjerf, seler, regncape og sko.

NYTTIGE TIPS TIL BUNADEN

Oppbevaring, vask og bruk.

Oppbevar gjerne bunaden i en tøypose og legg et par cedertrekuler i bunnen for å beskytte mot møll. Det er, – pga miljøhensyn; – ikke lenger lovlig å bruke møllbehandlingsmiddel i produksjonen.
Se over bunaden etter bruk. Dersom det er flekker på forkle eller skjørt, er det en fordel å fjerne disse før den henges bort. Ta lunkent vann (med f.eks. noen dråper Zalo i) på en klut og gni forsiktig på flekken. Tørk bort med rent, lunkent vann. Bunaden må være tørr før den henges bort, slik at tekstilen ikke mugner.
Dersom flekken sitter godt fast, anbefaler vi rensing. Heng bunaden i et skap med god plass, heng evnt. et laken/tøypose over. Dersom det er bretter/krøller på bunaden etter oppbevaringen, dampes den lett med godt oppvridd klut. La renseriet dampe opp bunaden om den er blitt våt.
Heng bunaden på en klehenger som er forholdsvis rett. Bunaden vil da hvile på hele skulderbredden. Heng på forkle. Sjalet kan med fordel henges på henger med klyper.

Ved bruk:
Ta bunaden på deg ved å trekke den ned over hodet. NB! Dersom du ”trør” oppi bunaden er det veldig lett å tråkke ned foret.
Kjedet skal tres lik en skosnor. Start nede ved livet, på kryss opp annenhver malje, rett over øverst, og ned igjen. Halssøljen skal sitte på sømmen krage/skjorte. Den store søljen skal sitte midt på brystet, mellom halssøljen og kjedet.
På venstre side av bunadsvesten er der et lite hull. Her skal veskelåsen henge. Dette er for at vesken skal henge stødigere. Vi anbefaler at du fester vesken til forkleet med en sikkerhetsnål, eller syr fast en sikkerhetslenke.
Sjalet skal brettes dobbelt, og legges over skuldrene. Det kan brettes litt ned utover slik at det ligger godt (”sjalskrage”). Fest sjalet i kanten på vesten ved sølvbåndet med sjalsnålen. OBS! Ikke stikk i vesten slik at det blir merke, og vær forsiktig med skråbåndet.
Sjalet er et uteplagg, og bør tas av inne. Luen skal alltid være på.
Vi anbefaler sort strømpebukse uansett farge på bunaden.

ÅPNINGSTIDER

MAN. – FRED.9.00 – 17.00
TORSDAG9.00 – 19.00
LØRDAG9.00 – 15.00

HER FINNER DU OSS

KONTAKT OSS

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.